کنگره آمریکا، سیاست خارجی ایران را مورد بررسی قرار داد

08.09.16

بخش تحریریه کنگره آمریکا گزارشی تحت عنوان «سیاست خارجی ایران» منتشر کرد. این تحلیل و بررسی در تاریخ 24 اگوست به طورخاص جهت ارائه به کمیته ویژه مجلس سنای آمریکا تهیه گردید. در این گزارش، که  نویسنده آن کنت کاتزمن، متخصص مسائل خاورمیانه است، هیچ گونه توصیه ای در خصوص سیاست آمریکا در قبال ایران وجود ندارد؛ بلکه مرور کلی برسیاست خارجی ایران، که بارها موضوع جلسات کنگره بوده است، انجام گرفت.همچنین درخصوص اهمیت بالا و ارزش عملی این گزارش اظهارنظرهایی وارد شد. به گزارش "ایران رو" بخشی از آن سند مربوط به ارتباطات ایران با شوروی سابق و روسیه فعلی می باشد.

به گفته برخی کارشناسان، در ژانویه سال 2016 پس از تضعیف تحریم های بین المللی علیه ایران بر اساس طرح جامع اقدام مشترک ، سیاست خارجی ایران تغییر کرده است. آنها ادعا کردند، منابع مالی ایران صرف گسترش نفوذ این کشور در منطقه می شود. برخی دیگر معتقدند، رفتار نرم ایران در منطقه به خاطر توافق هسته ای ونگرانی از به خطر افتادن توافق و مزایای آن است. با این حال، ظاهرا هیچ تغییر قابل مشاهده ای در اقدامات ایران در منطقه خاورمیانه به چشم نمی خورد. اما، ایران از توافق هسته ای به منظور رفع انزوای دیپلماتیک بین المللی خود استفاده می کند و همچنین در تلاش برای معرفی خود به عنوان قطب تجاری و انرژی منطقه می باشد. ایران فعالانه در منطقه حضور دارد و به دنبال پیوستن به بسیاری از سازمان های بین المللی می باشد. لیکن سیاست خارجی ایران به طور کامل در منطقه خاورمیانه متمرکز شده است . اینجا همان منطقه ای است که تمام اجزای سیاست خارجی ایران با هم در تعامل هستند.

به نظر می رسد روابط ایران و روسیه بسیار صمیمی شده است . روسیه به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و یکی از اعضای گروه1+5 حامی حقوق هسته ای ایران است. در میان کشور ها ی1+5 روسیه بیشتراز دیگران حافظ منافع ایران می باشد. علاوه بر این، روسیه یک متحد کلیدی ایران برای حمایت از رژیم بشاراسد در سوریه است. در اواخر سال 2015 ایران به طور قابل توجهی همکاری های نظامی مستقیم خود با روسیه در سوریه را افزایش داد.

در فوریه سال 2016، وزیرامور خارجه آمریکا، جان کری، ادعا کرد؛ ایران با دخالت روسیه به منظور کاهش خطر، حضورنیروهای خود در سوریه را کاهش داد.

ایران و روسیه به دنبال دو هدف متفاوت در سوریه هستند. نیروهای ایرانی به دنبال حمایت از حزب الله حتی در شرایط بعد از برکناری بشار اسد نیز می باشند. روسیه اما با حضور در خاورمیانه به دنبال  حفظ نیروی دریایی و دیگر پایگاه ها در سوریه است.

روسیه تامین کننده سلاح های متعارف، موشک ها و فن آوری های مرتبط با آن به ایران می باشد. در فوریه سال 2016، وزیر دفاع ایران سفری به مسکو جهت خرید هواپیماهای جنگنده، تانک، هلیکوپتر و دیگر تجهیزات نظامی داشتند. پیش از این روسیه با تحریم های سازمان ملل متحد علیه ایران موافق بود و قرارداد اولیه فروش هواپیماهای دفاعی اس 300 به ایران را لغو کرده بود. در آوریل 2015 به دنبال توفق هسته ای انجام گرفته میان ایران و آمریکا، روسیه ممنوعیت فروش اس 300 به ایران را لغو کرد.

روسیه نیروگاه اتمی بوشهر را ساخت و هم اکنون ارائه سوخت برای یک راکتور هسته ای در آن قابل اجرا است. روسیه و ایران در خصوص ساخت دو نیروگاه اتمی دیگر نیز به توافق رسیدند. در نوامبر 2015 به دنبال سفر رئیس جمهور روسیه به ایران، پوتین از سرگیری همکاری های صلح آمیز هسته ای با ایران از جمله غنی سازی اورانیوم راعلام کرد.

از موارد دیگر همکاری های ایران و روسیه می توان به قرار داد های تجاری و نیروگاهی شامل تبادلات نفتی میان دو کشور اشاره کرد. گزارش شده است که، شرکت ها ی روسی نیز طالب سرمایه گذاری درایران در بخش نیرو می باشند.

همانطور که در گزارش اشاره شد، وظیفه اصلی سیاست خارجی لغو تحریم های بین المللی علیه ایران می باشد. با از بین رفتن تحریم ها، کشور های همسایه ایران دربخش همکاری های اقتصادی تحریک می گردند و کمک شایانی به رشد اقتصادی ایران می گردد. در این کنگره همچنین به تمایل ایران برای تبدیل شدن به قطب انرژی و تجارت در منطقه اشاره کردند. در این گزارش به موضوع عدم همکاری های لازم ایران با کشورهای استقلال یاقته قفقاز و آسیای میانه در بخش انرژی نیز پرداختند.

روشن است که تهدید جمهوری اسلامی ایران و حملات افراط گرایان، اهمیت ایران در آسیای مرکزی به عنوان یک نیروی مخالف را افزایش می دهد.

در خصوص نقش روسیه درمنطقه می توان گفت؛ بر طبق این گزارش،مسلما سوریه یک میدان واقعی برای توافق بین ایران و روسیه است. ایران ضد آمریکایی ، به نوبه خود علاقه مند به دستیابی پیشرفته ترین تجهیزات نظامی روسیه و فناوری های هسته ای می باشد و گرایش ایران به روسیه موقتی و در شرایط خاص می باشد.

Iran.ru